Njoke, piletina i tartufi

Probala sam ukus blizu savršensvtu. Probala sam tartufe. Sve vreme sam mislila kako je njihova cena napumpana i ukus izvikan, međutim, ovih dana sam se uverila da nije tako i da je svaka hvala ovih interesantnih pečuraka, sa punim pravom.

Izuzetno su skupi i obični ljudi ih retko ili nikada sebi ne priušte. Ono što je dobro, to je da ih je za ceo obrok potrebna samo jedna kašičica.

Dakle, dobili smo teglicu tartufa od prijatelja koji je nedavno doputovao iz Istre i nekoliko dana sam razmišljala kao da ih pripremim, šta da napravim…mislila sam da to mora da bude neko komplikovano, dugo pripremano jelo…nisam ni slutila da ovaj posao ne može biti jednostavniji, a ukus bolji.

Napominjem samo da sam probala i da je ovo jelo sa crnim tartufima. Za bele kažu da su još bolji.

Evo kako da vi i vaši prijatelji uživate u neodoljivoj aromi tartufa.

 

Pileći file sa njokama i sosu od tartufa

tartufipiletinanjoke6

Sastojci za 4 osobe:

1/2 kg pilećeg filea

1 kašičica crnih tartufa

1/2 kg njoka

100 g parmezana

250-500 ml pavlake za kuvanje

maslinovo ulje

malo začina: so, biber, majčina dušica….sve šta volite uz piletinu

1/2 limuna

 

Priprema:

Očistite pileći file, isecite na ploškice srednje veličine (ja sam svaku polovinu grudi presekla po pola i još onaj gornji, deblji deo stanjila na dva dela. Ima još jedan deo koji je, praktično odvojen od ostatka mesa i taj sam samo odsekla, tako da sam od jedne polovine filea dobila četiri parčeta). Posolite svako parče.

U veću kesu za zamrzavanje (oko 1 kg) sipajte ulje, začine i sok od pola limuna, toliko da kada se stavi meso, može svako parče da se lepo da se marinira, da ne bude suvo. Ubacite meso u kesu, dobro zatvorite i “muljajte”, okrećite kesu, mućkajte, tako da svako parče mesa bude dobro marinirano. Ostavite tu smesu da odstoji oko pola sata.

Tiganj u kojem ćete peći meso nemojte pouljiti jer je meso već masno. Stavite ga na vatru i u zagrejan tiganj, na srednju vatru, stavljajte meso. Pecite sa svake strane par minuta. S obzirom da su ovi parčići malo deblji, biće potrebno da se peku malo duže. Ukoliko imate roštilj, najbolje bi bilo da ih na njemu ispečete.

Dok pečenje mesa privodite kraju, skuvajte njoke (sipate njoke u kipuću, posoljenu vodu i vadite ih kada isplivaju na površinu) i napravite sos od tartufa.

U dublji tiganj ili vok sipajte pavlaku za kuvanje i kada provri dodajte veći deo narendanog parmezana (ostavite malo za kraj da nasečete na listiće). Kada se parmezan istopi, dodajte kašičicu tartufa, malo soli, malo bibera…i krčkajte. Ako vam sos bude suviše gust, dodajte malo vode. Tartufi će brzo pustiti svoju aromu i nije potrebno da se dugo kuvaju.

Sklonite sa šporeta, servirajte i prijatno!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.