Lovačke šnicle za nedeljni ručak by Kuma

Svaki put kada idem u Sombor u glavi mi odzvanja ona Baleševićeva “Al` se nekad dobro jelo…”. Samo mi bruji: …”Spremila je kuma naša….trala lala paprikaša……”

E, kod moje kume se i sad dobro jede. Najpre me na stolu dočeka testo sa krompirom (moje omiljeno što samo kod nje jedem), onda malo odmaramo, pa za večeru bocnemo neku šunkicu i kobasičicu. Ujutro, kada se probudimo, već miriše sveže domaće pecivo. I dok uživamo u ukusnim lepinjama i jutarnjoj kafi, kumin šporet uveliko krčka neke špecije. Na kraju, kada se okupi društvo, rasplamsa priča, telu i duši treba energije. Kroz bujicu reči i uglavnom, ženskih glasova, polako, ali vrlo odlučno se probija zavodljiv miris palačinaka. Na momenat svi zanemimo, pogledamo se misleći: “Kao poručeno!” i nastavimo priču sve žustrije dok palačinke raznih oblika i ukusa brzo stižu i  još brže nestaju. Kako veče odmiče, popije se malo vinca, gricne se malo sira i tako punog srca i stomaka odosmo na spavanje.

A ujutro nova priča i novi ukusi….

Poslednji put smo imali i slavlje pa je na trpezi bilo više nego što bi sirote oči mogle da pojedu. Od svih špecija, ja sam odabrala da Lovačke šnicle budu prve od mnogih divnih jela iz Kumine kuhinje koje će se naći na ovim stranicama.

Ja sam ih napravila i prste smo polizali. Priprema jednostavna a ukus bogat.

Za 4 osobe vam je potrebno oko 500g svinjskih ili junećih šnicli i ostale namirnice kako navodim:

U 1-1,5dl vrućeg ulja ispržiti šnicle. Izvaditi ih, staviti u, po mogućnosti, vatrostalnu činiju i poklopiti da zadrže toplotu kako bi ostale mekane.

U ulje koje je ostalo od prženja šnicli dodajte 2 veće ili 3 manje sitno narendane mrkve, malo propržite, dodajte 1 kafenu kašičicu brašna i na vrh kašičice senfa (ili po ukusu).

Skuvajte u, otprilike 0,5-1 dl vode jednu kašičicu crne kafe i sipajte u smesu. Isecite dva kolutića limuna i dodajte. Nastavite da dinstate umak dolivajući po malo tople vode. Gustinu odredite po želji. Kada umak fino prokrčka, ubacite biber, lovorov list, krčkajte još malo, a zatim vratite šnicle i prelijte vodom. Na kraju dodajte dve kašike kisele pavlake razmućene u malo vode.

Knedle:

3 – 4 kriške hleba tostirajte i iseckajte na sitne kockice.

U većoj činiji najpre ulupajte 4 jaja, zatim dodajte oko 1/2 dl ulja, malo soli, tostiran i iseckan hleb i brašna po potrebi. Ako želite da razbijete monotoniju bojama, dodajte malo sitno seckanog peršunovog lista. Mešajte da dobijete gušću smesu, ali ne sme da bude previše tvrda. Vaditi kašikom ili rukom praviti loptice i ubacivati u kipuću vodu. Pazite da loptice ne budu prevelike jer će knedle svakako naratsti u vreloj vodi.

Kada knedlice isplivaju na površinu znači da su gotove i vadite ih i dobro ocedite od vode.

Servirajte i uživajte!

lovačke šnicle

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.