Ovo je baš bio izazov. Pre nego što sam se usudila da joj se približim, obavila sam detaljne psihofizičke visinske i nizijske pripreme. Osnovni recept koji sam upotrebila, bio je iz kućne sveske, ali kako sve recepte koje isprobavam prvi put obavezno proverim na više mesta, tako sam proveru izvršila i za doboš tortu. Pregledala sam recepte po internetu, video snimke, tutorijale, raspitala se usmeno i došla do zaključka da baza ostane kućna sveska uz malu pomoć Rudolfa i 24kitchen.
Iskreno, vrlo brzo sam shvatila da nemam čega da se plašim i da izrada doboš torte, u suštini, nije komplikovana i ne zahteva neke posebne veštine, ali je ključno da vas niko ne ometa i ono što zahteva jeste vreme. Od momenta kada sam izvadila na sto sve potrebne namirnice i posude za pripremu (to uvek radim kad počnem da kuvam da se ne bih bez potrebe muvala po kuhinji) do momenta kada sam rekla “Gotovo!” prošlo je tačno pet sati. Jasno mi je da ovo vreme može da se skrati redovnom praksom i treningom, ali za one koji nisu virutozi za šporetom i nemaju najnovije modele moderne tehnologije bele tehnike i malih kućnih aparata, neka odvoje jedno dobro prepodne za ovaj, stvarno, ne tako težak posao.
Iako sam ljubitelj kratkotrajnog i jednostavnog spremanja hrane i ne volim da krčkam ručak pola dana, a nemam ni vremena toliko, naći će se na mom blogu s vremena na vreme nešto ovakvo – izazov – jela i poslastice koje volim da jedem ali ih nikad ili retko pripremam.
Moja prva doboš torta je ispala dobro. Nije savršena. Mogla je da izgleda lepše. Da sam imala kalup za torte (onaj profi) kojim mogu da isečem kore i slažem ih u njega, da slojevi budu jednaki, da se nisam zeznula tokom sečenja karamela (isekla sam manje trouglova nego što je trebalo) i da je fil bio malčice, ali samo malčice ređi (verovatno da sam samo neki minut kraće kuvala), bila bi savršena. Volela bih i da su slike mogle da budu bolje. Ali nisu. Drugi put. Sve u svemu, ovaj recept je dobar i od sveg srca vam preporučujem: PROBAJte da je napravite! Vredi truda.
Dakle, Doboš torta…
Sastojci:
Kore
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika mekog brašna
Fil
4 jajeta
150 g šećera u prahu
250 g maslaca
200 g čokolade za kuvanje
Dekoracija/karamel: 250 g šećera, 1 kašičica maslaca, šlag krem, prženi listići badema
Priprema:
Pre svega sam pripremila papir za pečenje kora. Uzela sam papir za pečenje i dno kalupa za pečenje. Iscrtala sam prema kalupu devet kružnica na papiru i isekla ih. Pripisujući neiskustvu, nisam bila sigurna koliko imam smese, te sam, čim je smesa za kore bila gotova, izručila sve na svih 9 papira. Ne preporučujem da ovo radite (iako je meni tako pisalo u receptu) jer će vam samo prva kora biti potpuno ravna. Ostale će biti reljefaste i imaće male žljebove ili će se čak i prelomiti jer je smesa, naravno, mokra i što duže je ostavite na papiru da “čeka” pečenje, to će se papir više izvitoperiti. Najbolje je da svaku smesu sipate i razmazujete tik pre nego što je strpate u rernu.
Rernu zagrejte na 200 stepeni celzijusa.
Odvojite belanca od žumanaca. Polovinu količine šećera sipajte u žumanca, a polovinu u belanca. Istucite belanca u sneg. Žumanca umutite kremasto. U umućena žumanca dodajte polovinu količine brašna i mešajte varjačom ili špatulom. Dodajte pola količine snega od belanaca. Opet mešajte. Dodajte ostatak brašna. Mešajte. I na kraju dodajte ostatak belanaca i opet promešajte da se sjedini. Nemojte mešati brzo. Smesa treba da bude vazdušasta.
Sada dolazimo do ovog dela sa pečenjem kora. Sipajte otprilike jednu kutlaču (trebalo bi da imate smese za oko 8 kutlača) na papir za pečenje koji ste postavili na dno kalupa za pečenje torte ili
neke druge tepsije i razmažite do kraja ravnomerno (koliko god može) i stavite u rernu da se peče. Kasnije sam se setila da bi za razmazivanje ove smese obično poslužio onaj T štapić kojim se razmazuju palačinke u palačinkarnicama. Otprilike i ove kore tako izgledaju. Malo su gušće i deblje. Izvadite koru iz rerne čim primetite da je promenila boju u žutu ili su krajevi malo potamnili. Prevrnite na krpu i kad se malo ohladi skinite papir. Ponovite postupak sa ostatkom smese. Ako planirate da slažete kore jednu na drugu obavezno stavite krpu ili papir između jer će se u protivnom kore lepiti jedna za drugu.
Otopite čokoladu na pari. Jaja umutite sa šećerom u prahu i dodajte otopljenoj čokoladi. Mešajte dok se jaja ne skuvaju. Ja sam ovu smesu kuvala petnaestak minuta, ali mislim da je sasvim dovoljno i 10-13 minuta kuvanja. Uklonite krem sa šporeta, dodajte maslac i meštajte dok se maslac ne otopi. Postoji varijanta da se najpre smesa od čokolade i jaja ohladi pa tek onda dodaje umućen maslac, ali je meni mnogo ukusnija kada se maslac lepo istopi u smesi.
Slojevi…
Ako imate kalup za tortu kojim možete ujedno i seći ispečene kore, iskoristite ga. Ako nemate, slažite slojeve na tacnu, ali računajte da će biti malo neravno jer su kore nejednake i tanje na krajevima (bar je meni tako ispalo). Međutim, to ništa ne smeta, jer tortu sa strane možete da premažete šlag kremom od vanile i nabacite listiće badema ako nemate živaca da je lickate sa strane. Ako ste ispekli osam kora, na sedam nanesite fil i ravnomerno razmažite. S obzirom da je maslac otopljen i krem topao, fil će se samo lepo razliti po kori. Potrebno je samo mu malo pomoći špatulicom. Slažite jednu koru na drugu do kraja. Sve premažite filom osim one jedne koju ste ostavili za karamel trougliće.
Ko se boji karamela još….
Ovim delom sam bila posebno uplašena, ali se ispostavilo da je mnogo lakše nego što se čini. Treba samo biti pažljiv i relativno brz. To znači da vam sve što je potrebno bude pri ruci. Uz šećer, maslac i kašiku kojom ćete mešati, neophodan vam je i jedan rešetkasti stalak i neki papir ispod njega.
Sipajte malo šećera u šerpicu na laganu vatru da se topi. Kada se istopi dodajte još malo i treći put sipajte svu količinu koja je ostala. Mešajte dok se ne istopi i ne dobije lepu zlatnu boju. Skinite sa vatre i dodajte maslac mešajući. Budite pažljivi! Ova smesa je veoma vruća i nikako nije dobro opeći se na nju. Posebno što je lepljiva. Na rešetku postavite onu jednu koru koju ste sačuvali i preko nje prelijte karamel. Razlivajte ga ravnomerno jer se brzo steže i nemate vremena da popravljate nožem. Višak će iscuriti na papir. Čim razlijete smesu, velikim nožem (koji sečivom prelazi preko cele kore) zasecite trouglove. Ja sam ovde napravila grešku i isekla svega osam trouglova. Posle toga rekoh sama sebi: “Draga, pa nije ti ovo burek!” Onda sam morala da ih sečem hladne i … o tome ne bih u detalje… nisu više bili lepi i ispucali su…ali poslužili su. Gledajte da ih bude bar dvanaest ili šesnaest. Kad ste završili sa zasecanjem (što, napominjem, mora da bude brzo izvedeno) sklonite koru sa rešetke i odmah isecite sve trouglove do kraja dok je karamel još mekan.
Trouglove po želji postavite na vrh torte. Možete da umutite šlag kremu od vanile (ako to već niste uradili da biste poravnali bočni zid torte) i istisnite male zvezdice ili štraftice i u njih iskošeno postavite trougliće. Kada završite tortu, ostavite je na neko hladno mesto, ali nemojte baš u frižider da se fil ne stegne previše. Tada se kore neće natopiti i biće tvrde.
Tortu jedite kada god možete i koliko god možete.
Prijatno!
Recent Comments