O bašti, saksijama i šporetu….

Ovim blogom pokušaću da ispratim sadnju, rast i sazrevanje prvenstveno voća i povrća koje raste u našoj maloj porodičnoj bašti, ali i ponekog začinskog bilja i cveća. Ono što je važno napomenuti je da su svi plodovi
o kojima budem pisala gajeni na tradicionalan način, potpuno prirodni, bez pesticida i ostalih otrova. Ako se nešto bude i koristilo, to će biti nešto tipa plavog kamena ili minimalno veštačkog đubriva da bi se malo zaštitilo i prihranila zemlja. Napominjem da nije reč o organskom uzgoju.  Voće i povrće je ovim načinom gajenja sitnije, neuglednije, pomalo i crvljivo, ali ne mari. Zato je ukus stotinu puta slađi, a plodovi su zdraviji.

Da li pamtite pravi ukus jagode? A paradajza? Mislim da mogu da ih se sete samo oni koji ih u ovo vreme sami gaje. A kada pomislim na paradajz… setim se detinjstva i kako smo uskakali u komšijske bašte čim bismo videli zrele loptice paradajza koje se žare na suncu. Samo bi ih čupnuli i protrljali o pantalone i ručicama prašnjavijim od ovih sočnih rajskih okruglica, brzo trpali u usta, dok bi se sok nakon zagrižaja cedio niz laktove.

Bogatstvo ukusa koje se oseća prilikom jela ovako gajenih namirnica je neprocenjivo, bilo da ih konzumirate same ili pripremljene u nekom jelu. Zato ću uz svaki post dodati i poneki recept. Neki recepti će biti moji a neki će biti pažljivo odabrani i isprobani.

Postovi će biti propraćeni i fotografijama. Da se ogradim, nisam pr20150920_131208ofi fotograf. I razmišljala sam dok sam pripremala ovo moje pisanije, da ne kažem „Projekat“, da li da kačim free slike sa interneta? One su lepe, privlače pažnju, oko uživa. Kada pogledaš hranu na tim slikama, već ti se u uglu usana smeši čika Pavlov sa svojim refleksom. Ali ne. Odlučila sam (uz kratak, ali vrlo jasan savet mog najboljeg prijatelja i životnog saputnika). Slike će biti moje. Kakve – takve, ali moje. Ponekad napravljene smartfonom, ponekad običnim digitalnim „idiotom“, one će biti uslikane s ljubavlju i pažnjom. A ono što je najvažnije, biće originalne i direktno povezane sa temom.

Opet ograda… nisam ni  poljoprivrednik iliti stručnjak za biljke, a ni super domaćica, virtouz za šporetom. Samo sam osoba koja voli da jede ukusna jela i uživa u njihovom povremenom pripremanju.  Ponekad su pripreme i neuspešne. I njih ću postaviti kako bismo zajedno komentarisali i možda zajedno pronašli najbolji recept.

Dakle, osnovni cilj ovog bloga je promocija kvalitetnog, prirodnog i pesticidima netretiranog voća i povrća, a samim tim i poziv za buđenje svesti kod ljudi da što manje koriste otrove prilikom uzgoja hrane.

20150920_13545220150920_131004

Leave a Reply

Your email address will not be published.