Štrudlice sa džemom od smokava, krušaka i jabuka…za jesenje kišne dane…

Ovaj recept sam planirala da objavim iduće nedelje, međutim, današnji dan kao da je stvoren za to. Kiša je prestala da pada ali je i dalje brrr…

Onaj ko baš ne mora da izlazi, neka napravi ove štrudlice za sebe i one koji trenutno ne mogu da budu kod kuće i greju se uz rernu.

Testo:

300g brašna

150g maslaca2015-09-30_16.01.02[1]

1 jaje

1 puna kašika kisele pavlake

50g mlevenih oraha

Za fil:

100g džema od smokava, krušaka i jabuka

100g mlevenih oraha – ili po želji – sami ocenite koliko gust fil želite

Sok od pola limuna (može da se doda i malo soka od ceđene narandže zbog arome)

Ukoliko u džemu nema cimeta, dodajte 1 kašičicu u smesu

Pomešajte maslac i šećer, dodajte jaje i kada sve dobro promešate dodajte ostale sastojke. Ja sam sve ovo mešala u multipraktiku (brzo i jednostavno). Mlevene orahe dodajte na kraju. Od umešenog testa napravite tri jufkice i stavite u frižider na dvadesetak minuta.

Jufke jednu po jednu vadite iz frižidera i razvucite testo. Ne brinite ako puca, samo ga zalepite ponovo.  S obzirom da nema kvasca, ovo testo ne raste i zato nemojte da brinete što razvučeno testo malo. I ne treba da bude veliko.

Namažite fil samo uz kraj testa dužom linijom i zarolajte. Prebacite testo u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Malo rukama pritisnite testo odozgo, zalepite ako je negde puklo i zasecite nožem da oformite štrudlice i kako testo ne bi tokom pečenja popucalo gde ne treba.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200oC 20-30 minuta ili dok štrudlice lepo ne porumene. Kada se ispeku, štrudlice treba da budu prhke, da se lako lome i da se tope u ustima. Dok su još vruće pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz topao čaj.

2015-09-30_16.02.12[1]2015-09-30_16.03.01[1]

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.