Da skratim priču. Jele su mi se palačinke. Ali malo drugačije nego inače.
I evo ih!
Palačinke mexicana
Za 4+osoba
Sastojci:
- osam palačinaka napravljenih od kukuruznog brašna
- 400 g mlevenog mesa (ja koristim juneće)
- 400 g crvenog pasulja iz konzerve
- 200 g kukuruza šećerca (iz konzerve ili smrznuti)
- 2 – 3 mesnate paprike u raznim bojama (crvena, žuta, zelena)
- 1 glavica luka
- 300 – 400 g sira (gauda, trapist, edamer…)
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1/2 l paradajz pirea ili domaćeg kuvanog paradajza
- Čili sos
- Čili papričica – tucana
Priprema:
Možete istovremeno da pečete palačinke i dinstate smesu za punjenje. Potrebno je samo malo spretnosti i naravno, da sve sastojke, kao i smesu za palačinke pripremite pre nego što započnete sa kuvanjem.
Ispecite 8-10 palačinaka. Samo umesto pšeničnog brašna dodajte kukuruzno brašno ili palentu. Palačinke bi trebalo da budu malo deblje.
Dinstajte sitno seckan luk na malo ulja dok ne zastakli. Dodajte mleveno meso i nastavite sa dinstanjem dok ne ispari voda. Posolite, pobiberite. Zatim dodajte na kockice seckanu papriku i nastavite da dinstate. Kada paprika malo omekša, dodajte pasulj i kukuruz (bez tečnosti iz konzerve). Na kraju umešajte paradajz pire i po želji čili sos i tucanu čili papričicu.
Sir narendajte na krupnije u posebnu posudu.
Pripremljenom smesom filujte svaku palačinku (otprilike do pola), na fil dodajte narendani sir, urolajte i postavite u dublju tepsiju ili đuvečaru.
Kada posložite sve palačinke u tepsiju, umešajte smesu od ostatka paradajz pirea i pavlake za kuvanje. Malo posolite i prelijte preko palačinaka. Pospite ostatkom narendanog sira i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni 15-30 minuta da se zapeče. Vreme koje će palačinke “boraviti” u rerni zavisi od toga da li volite da budu malo mekše i saftaste ili čvršće. Ove moje su pošteno odležale u rerni jer ukućani vole kada imaju šta da zagrizu.
Prijatno!
Originalni recept preuzet sa sajta www.coolinarika.com Ja sam ga malo modifikovala i prilagodila sopstvenom ukusu.
Recent Comments