Vikendi, praznici, porodična okupljanja ili možda baš jedan sasvim običan kišni dan i želja za čokoladom, šećerom, nečim što će odagnati tmurno raspoloženje ili upotpuniti radost.
Sacher torta se originalno veže za Beč i original se jede samo tamo, ali zašto malo ne bismo uživali u Beču u svojoj kuhinji i režiji? Jer, u doba savršenih kopija često se postavlja pitanje šta je bolje.
Ovaj recept sam dobila od sestre, koja ga je, pak, dobila od svoje poznanice, još pre nekoliko godina. Sve vreme ga čuvam u telefonu, kopiram, presnimavam i šaljem nazad mojoj sestrici svaki put kada joj zatreba jer papirni primerak više ne postoji.
Sada ga delim sa vama i šaljem u sajber prostor gde će uvek i svima biti lako dostupan, a nadam se i koristan.
Sacher torta
Za testo:
2 supene kašike mleka
150 g maslaca
150 g brašna
150 g čokolade za kuvanje
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera (ako možete da nastružete pravu vanilu, bilo bi odlično)
1/2 kesice praška za pecivo
6 jaja
Za preliv:
50 g maslaca
50 g čokolade za kuvanje
2 supene kašike mleka
marmelada od kajsije
Postupak:
Na pari istopiti: mleko, šećer, vanilin šećer, maslac i čokoladu. Zatim dodati umućena žumanca i nastaviti kuvati na pari dok se šećer potpuno ne istopi i smesa sjedini i malo zgusne. Nakon toga skoniti sa šporeta i ostaviti da se malo ohladi. Kada se prohladi dodati već pomešano brašno i prašak za pecivo. U međuvremenu umutiti sneg od belanaca i dodati ga smesi na kraju. Kada dodajete brašno i belanca smesi, mešajte varjačom ili špatulom kako bi smesa bila što vazdušastija. Nema potrebe za mikserom.
Modlu za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i stavite u rernu da se peče na 150 stepeni celzijusa oko 45 minuta.
Kada je torta pečena, izvadite iz rerne i iz modle, ako se podigla na srediti (a verovatno jeste), odsecite malo vrh kako bi bila što ravnija, prevrnite je naopako na stalak za tortu i dok je vruća premažite marmeladom od kajsija. Ako je marmelada jako čvrsta, malo je ugrejte i onda će se lako razmazati po torti.
Sastojke za preliv otopite na laganoj vatri i prelijte preko torte. Nemojte mnogo razmazivati da se ne bi pomešala glazura sa marmeladom.
Ja sam svoj primerak dodatno ukrasila čokoladnim mrvicama i cvetićima zbog podmlatka – da bi im bilo interesantnije. Sacher torta se inače ne ukrašava ničim osim čokoladnom glazurom.
Napomena: da bi bila što vernija originalu, možete pre premazivanja marmeladom da je presečete na pola, premažete obe polovine i ponovo spojite. Nakon toga ponovite postupak od premazivanja marmeladom do kraja.
Probajte i prijatno!
Recent Comments