Odavno nisam imala inspiraciju. Ništa mi nije bilo toliko interesantno da bih odvojila vreme, spremila i napisala recept, dok nisam probala ovu salatu. Kako se danas popularno kaže: “Eksplozija ukusa”! U punom smislu te reči.
Da ne dužim mnogo, ko voli mediteransku kuhinju, kombinaciju slatkog, slanog i kiselog ukusa, neka slobodno proba dok se još ponegde može naći poneka sveža smokva. Sve ostalo ima po prodavnicama.
Sastojci (za dve osobe):
Sve je manje – više odokativno
Oko 100 – 200 g mlade rukole
Oko 100g pršuta, tanko sečenog
Šaka seckanih oraha ili pinjole
6-8 svežih smokava sečenih na četvrtine
Oko 50g mladog kozjeg sira
Balsamico sirće, malo limunovog soka, kašičica senfa, med na vrh kašičice, malo soli i malo bibera
Malo maslinovog ulja
Priprema:
Napraviti dresing od balsamico sirćeta, senfa, meda, limunovog soka, soli i bibera (sve dobro promešati da se sjedini).
Naseckane orahe ili pinjole blago propržiti.
Rukolu oprati i ocediti. Staviti u činiju i začiniti maslinovim uljem. Na rukolu staviti pršut, nasečene smokve, krupno namrviti sir, posuti prženim orasima i sve to preliti dresingom.
Samo da napomenem da se ova salata pravi za svaku osobu u posebnoj činiji i tako se servira.
Prijatno i uživajte!
Recent Comments