Torta od jabuka i pudinga od vanile

Evo kako će vas jabuka i vanila istovremeno ugrejati i rashladiti…i obavezno usrećiti….

Torta cela1

Obožavam čokoladu. I kolač od čokolade, sladoled od čokolade, puding od čokolade i..i…i…ima toga da se nabroji. Svaki dan bih pravila i jela nešto čokoladno. No, ima dana kada prosto prija i neki drugi ukus. Leto je kao stvoreno za voće i sve moguće voćne poslastice, ali je, bez obzira na sve to, jabuka kraljica jeseni i zime. Šta ima lepše od mirisa jabuke i cimeta dok se pita hladi, a vruć čaj se puši i čeka prve parčiće.

Ova torta je, ipak, malo drugačija, a vrlo jednostavna za pripremu. Kisela je i slatka u isto vreme.

Poseban zimski ugođaj će vam pružiti mešavina ukusa limuna, jabuke i vanile. Odsecite parče, zavalite se u fotelju, umotajte noge u ćebe i otvorite omiljenu knjigu. I zamislite da pada sneg i pucketa vatra u kaminu. Užvajte.

Torta sa jabukama i pudingom od vanile

Sastojci:

Testo

125 g margarina

80 g šećera

1 kesica vanilin šećera

3 jaja

160 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Fil

125 g margarina

2 kesice pudinga od vanile

3 jaja

60 g šećera u prahu

1 veći limun

oko 600 g jabuka

Priprema:

Najpre očistite jabuke, iseckajte ih na kockice različitih veličina, narendajte koru od limuna i iscedite limunov sok pazeći da vam ne promakne neka semenka. Sve to promešajte i ostavite sa strane. Jabuke neće potamniti zbog limunovog soka.

Rernu uključite na 180 stepeni.

Testo

Maslac otopite i ostavite da se malo prohladi. Pomešajte šećer i vanilin šećer i umutite penasto sa jajima. Zatim promešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u smesu od jaja i šećera i mešajte špatulom da se sve sjedini. Nemojte predugo mešati. Dodajte otopljeni maslac i ponovo sve lagano promešajte da smesa bude kompaktna.

Pripremite modlu za tortu prečnika 26 cm. Na dno isecite i stavite papir za pečenje a zidove modle namažite margarinom. Sipajte smesu u modlu i kašikom povlačite prema gore kako biste namazali i zidove modle. Ne brinite što se fil malo sliva nakon što namažete. Ostaće sasvim dovoljno. Ostavite modlu sa testom u frižider dok ne pripremite fil.

Testo

Fil

Umutite margarin sa šećerom u prahu i pudingom (u prahu). Odvojite žumanca od belanaka. Žumanca dodajte maslacu i šećeru i nastavite da mutite. Od belanaca utucite sneg. Sve sjedinite i tome dodajte smesu od jabuka i limuna. Dobro promešajte i sipajte u modlu sa testom. Poravnajte fil i stavite u rernu da se peče oko 55 minuta.

Nakon, otprilike, pola sata od početka pečenja provirite u rernu i ako je torta već počela da tamni prekrijte je alu folijom i nastavite dalje peći.

Kada se ispeče, izvadite tortu iz rerne, ostavite malo da se ohladi, a kada se ohladi izvadite je iz kalupa i pospite šećerom u prahu. Secite parčiće dok je torta još mlaka i dodajte kuglu sladoleda od vanile (na žalost, u našim prodavnicama je teško naći najobičiniji sladoled od vanile pa sam ja imala kombinaciju vanile i jagode. Nije smetalo).

Probajte!

 
Torta cela
Parče sa sladoledom

Leave a Reply

Your email address will not be published.