Fine male okruglice…slatke…slane…sa punjenjem…bez punjenja…sa prelivom ili bez… Milion je načina kako ih napraviti i još milion za poslužiti. Veruje se da je preteča mafina nastala još u desetom ili jedanaestom veku u Velsu, u vidu pogačice pravljene sa kvascem i pečene u tiganju, a amerikanci su ih kao brze hlepčiće spremali u 18. veku, da bi već u 19. napravili neku vrstu praška za pecivo koji je omogućio mnogo bržu pripremu ovih hlepčića i na taj način osigurao njihov dalji razvoj. Zbog izbacivanja kvasca iz upotrebe i brzine pečenja ovih pogačica u odvojenim malim kalupima, nastale su razne vrste mafina i kod nas sve popularniji kapkejks (cupcakes).
Meni su omiljena dva ukusa. Od slanih, sa slaninom i sirom, sada popularna “kancerogena” varijanta (nedavna odluka SZO), a od slatkih najviše volim sa onim bezobraznim kremom koji, kada zagrabim prvu kašiku, nikako ne mogu prestati da jedem. Kako sam, na neki način, zavisnik od nutele i volim da je jedem u bilo kojem obliku: namazanu na hleb, u kolačima, kašikom, sa palačinkama, pa i sa prženicama, te da sam na, hajde da kažemo, nekoj vrsti dijete(?!), a moja dijeta je pak d(r)uga, odlučila sam se, ovaj put, za slane mafine sa slaninicom i sirom. Baš dijetalno, zar ne?!
Nego, da uživamo u mafinima. O dijeti ću drugi put…
Smesa za oko 30 kom
Sastojci:
400 g pšeničnog brašna
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1 jaje
400 ml jogurta
150 ml mleka
nekoliko listića seckanog bosiljka ili prstohvat sušenog bosiljka
malo bibera
oko 50 g slanine
oko 50 g sira (trapist, edamer, po želji neki kačkavalj…sve zavisi kakav volite)
Priprema:
Najpre promešajte suve sastojke (brašno, so, prašak za pecivo), zatim dodajte omekšali maslac i umešajte rukom da dobijete sitne mrvice. Dodajte jaje, jogurt, mleko i na kraju začine.
Što se tiče sira imate više načina da ga dodate i dekorišete. Možete probati sledeće:
- da sitno naseckate ili narendate sir (vrlo malo ostavite za kraj) i umešate ga u smesu. Na ovaj način će mafini iznutra biti šupljikavi i zbog otopljenog sira delovaće mokro dok se ne ohlade, ali su savršenog ukusa
- ako želite pufnaste mafine, nemojte stavljati sir unutra (i u tom slučaju ga treba značajno manje), već ga samo pred kraj pečenja narendajte po mafinima i prekrijte folijom
- slaninu možete da nasečete na tanke listiće (što sam ja u prvoj turi uradila), da umotate sir i tako urolano da postavite na vrh smese pre pečenja. Ovde postoji realna opasnost da će slanina i sir propasti kroz smesu i napraviće se rupa, što i dalje ne utiče na ukus mafina
- i na kraju, meni najbolji postupak – sir naseckati na sitne kocke i veći deo umešati u smesu. Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, zatim izvaditi mafine, staviti na svaki kockicu sira i posuti sitno seckanom slaninom. Prekriti folijom i nastaviti peći još petnaestak minuta. (Ovo sam uradila u drugoj turi i vidi se na slici kako je ispalo)
Napomena:
Da biste imali tačno za dva kalupa 4×4 i da ne morate strahovati da vam sir iskipi i iscuri po kalupu sipajte kašikom otprilike da popunite dve trećine merice u kalupu.
Mafine možete peći direktno u kalupu i u tom slučaju obavezno namastite merice, a možete ih peći i u papirnim korpicama i tada najčešće nije potrebno da korpice namastite (zavisi od kvaliteta korpica), a mafine vadite iz papirnih korpica kada se malo prohlade, jer ih je vruće teško odlepiti – provereno.
Služite ih i jedite kako god i sa čime god želite.
Prijatno!
Probajte i javite!
Recent Comments