Započeti sa Njegovim Veličanstvom – bosiljkom

Kako su ga stari Grci zvali „kraljevska biljka“ ili „kraljevska trava“, bosiljak uistinu ima nešto kraljevsko u sebi. Ima sve što mu treba. Lepo izgleda, divno miriše, dobar je za lek, a u kuhinji je prosto fantastičan. Iako, kako se veruje, potiče iz Indije, sasvim se lepo odomaćio u našim krajevima. Ja uživam da ga dodam u skoro svako jelo….bar malčice.

Bosiljak ne uspeva isključivo na rafovima supermarketa. Može se posejati i u bašti i u saksiji. Ne zahteva posebne uslove za gajenje, ali nikako ne t20150918_182024reba preterati u zalivanju jer u tom slučaju hoće da potruli. Listovi se po potrebi beruckaju i dodaju jelima, a kada precveta, najbolje je ubrati ga i seme ponovo posejati. Grančice vezati i ostaviti da se osuše. Svež ili osušen, kažu da leči razne bolesti i tegobe, ali ga ja koristim isključivo za pročišćavanje sinusa izmučenih ludovanjem beogradske košave. Osušenu grančicu bućnem u šerpenjaru vrele vode, približim glavu koliko mogu da izdržim, prebacim peškir i pokušavam da preživim nekoliko minuta. Još jedna dobrobit ovakve inhalacije je glatko, meko, zategnuto lice. Hvala fejsliftingu i botoksu. Meni je ovo, za sada, sasvim dovoljno.

S obzirom na to da još uvek nije počeo da se suši, ovih dana sam iskoristila priliku da isprobam domaći pesto….evo recepta, malo izmenjenog u odnosu na originalni….

Penne rigate sa pesto sosom (umesto pinjola koje se inače koriste, ja sam upotrebila kapar i nisam se pokajala).  Ovu divnu pastu sam kombinovala sa začinjenim pilećim filetima.

Evo šta sam uradila:

Nabrala sam bosiljka….onako…punu šaku, narendala otprilike isto toliko parmezana, dodala šolju maslinovog ulja, malo kapra, bibera i jedan čen belog luka…..i sve to dobro propustila kroz secko….umešala u prethodno skuvane penne rigate. Količine su odokativne. Najbolje je tokom pripreme isprobati sos i prema svom ukusu dodavati neki od sastojaka. Ko ima snage u rukama, volju i želju, može da pokuša sve ovo i da izgnječi u avanu. Kažu da je bolja aroma. Verujem da jeste.

Pileće grudi se tanko filetiraju, posole, uvaljaju jednu stranu u osušenu majčinu dušicu, a drugu u origano i isprže na maslinovom ulju.

Dodajte malo paradajza za salatu i belo vino za užitak i…

20150907_170117

Prijatno!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.