Jednostavna i brza testenina sa mesom zvana Paštašuta

Da li zbog daška mediterana koji nosim u sebi ili prosto zato što je ukusna i jednostavna, italijanska kuhinja zauzima posebno mesto u mom srcu.

Nema tu mnogo filozofije. U nekada veoma siromašnoj Italiji, mnogočlana domaćinstva morala su brzo i jednostavno da se prehrane, pa je tako nastala većina jela koja su vremenom poboljšavana, dodavani su razni začini, a italijani su našli način da ih promovišu i sada su postala pravi specijaliteti obožavani širom sveta.

Jedno od takvih jela je Paštašuta, kako se u našim krajevima zove, a naziv potiče od italijanske reči “Pasta ascuitta” (suva pasta). Italijani je skraćeno zovu “Pastascuitta” i označava bilo koju vrstu paste kuvanu i prelivenu, opet, bilo kojim sosom. Sasvim obična, nimalo pretenciozna, a zbog svog ukusa i brzine kuvanja toliko često pripremana, Paštašuta se danas našla na “Probaj” jelovniku.

Kada vam se desi da ne znate šta biste za ručak, nemate vremena, u frižideru zavija praznina, evo lakog i brzog recepta za malu, finu Paštašutu.

Za 4 osobe

Vreme pripreme: oko 1 sat

Sastojci:

400 g svinjskog mesa od plećke ili junećeg mesa za gulaš

Testenine po želji, u vrsti i u količini

1/2 l Pasiranog paradajza ili pelataPaštašuta1

1 manja glavica crnog luka

1 češanj belog luka (opciono)

2 kašičice aleve paprike

malo origana

malo bosiljka, po mogućnosti svežeg

malo ulja

so, biber

Priprema:

Meso iseckajte na sitnije komade, crni i beli luk iseckajte što sitnije i sve to stavite u dublju šerpu na toliko ulja da prekrije dno i dinstajte, dodajte alevu papriku i kada se sve jednako pomeša sipajte vode da prekrije meso, posolite, pobiberite i nastavite da dinstate, povremeno dodajte po malo vode i paradajz pirea da bude čorbasto kao za gulaš. Kada meso omekša dodajte sitno seckan bosiljak i origano. Pred kraj posebno skuvajte testeninu al dente. Ja sam ovaj put koristila školjkice domaćeg proizvođača koje nisu baš najsrećnije rešenje i mišljenja sam da kod nas, generalno, iz ne znam kog razloga, prave katastrofalnu testeninu. Inače imam omiljenu fabriku čije penne rigate bi bile savršene za ovo jelo i nisu preskupe. Testeninu nemojte da cedite već ih samo prebacite u sos šupljom kašikom, tako da prebacite i malo kuvane vode sa ostacima skroba kako bi sos dobio gustinu. Ukoliko je pregusto, dodajte još malo vode iz kuvane testenine ili obične vode, obavezno vruće. Nikako nemojte dodavati hladnu vodu. Kuvajte još vrlo, vrlo kratko, tek toliko da se sve sjedini i što bi kuvari rekli, da se prožmu ukusi, ali pazite da se testo ne raskuva i ne raspadne. Nemojte previše mešati.

Sklonite sa vatre, sipajte u tanjire i ako vam je pri ruci, nasecite malo parmezana na tanke ploškice.

Prijatno!

Probajte i javite!

Leave a Reply

Your email address will not be published.