Vreme karnevala, maškara i dobrih kolača

Buhtle

Opet se sećam detinjstva. Februar mesec, još uvek hladni i kratki dani, ali taman da deca stignu posle škole da se maskiraju, optrče susedstvo i vrate se kući do 7:15. A mnogi znaju šta je osamdesetih bilo u 7:15 na TV-u.

I tako se mi skupimo, natrpamo na sebe kojekakve prnje, šalove, marame, babine suknje, mamine šešire, tatine kravate i dedine lule…ponesemo najveće pletene cegere koje možemo da nađemo, oslobodimo najdublje džepove koje imamo, tu i tamo uništimo po neki mamin karmin i krenemo u pohode. Ovo je bilo naše veče. Rezervisano za javno paradiranje i glupiranje. I pritom budemo nagrađeni za prikazani nestašluk.

Zvonimo od vrata do vrata, od stana do stana, od kuće do kuće, dokle god dečije nožice smeju po mraku, u grupi da koračaju. Ljudi otvaraju, šale se, smeju se, čuju poneku pesmu, priču ili vic. Uglavnom se trude da ne pokažu da su nas prepoznali i za nagradu daju baš svašta…od sitnih i malo krupnijih parica kojima smo kasnije zajednički kupovali nešto za igru, pa do bombona, čokolada, kolača, a znali smo dobiti i po koje pravo, domaće, kokošje jaje.

Ipak, od svega smo se najviše radovali krofnama i buhtlama. One su bile nekako rezervisane za ovo vreme, namenski pravljene za nas. Znali smo da je komšinica koja nam je dala po krofnu ili buhtlu, mesila testo očekujući da zazvoni zvono i na vratima se pojavi grupica raspevane i raskikotane dečurlije da ponudi radost u zamenu za parče kolača.

U ime sećanja na ove divne, bezbrižne dane, na ljude koji su bili deo mog detinjstva i sa željom da se jednog dana ta bezbrižnost ponovo pojavi na našim vratima, pokušala sam da unesem malo fašničkog duha u svoju kuhinju i napravila buhtle po receptu moje drage prijateljice, baš iz tih ranih dečijih vremena.

buhtle

Recept:

Sastojci:

1 dl toplog mleka

1/2 svežeg kvasca

1 kašika šećera

500 g brašna

100 g šećera

100 g maslaca

200 ml mleka

1 jaje

1 vanilin šećer

malo soli

pekmez od kajsija za punjenje ili nešto drugo što volite

šećer u prahu za posipanje

 

Postupak:

U 1 dl toplog mleka dodajte kašiku šećera, kvasac i malo ga izgnječite. Ostavite na doplom da se podigne i napravi pena.

Ugrejte 200 ml mleka i u toplo mleko dodajte jaje i lagano umutite mutilicom. Otopite maslac i ostavite ga da se malo prohladi. U posudu sipajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. Suvu smesu promešajte i polako dodajte mleko sa jajetom, pripremljeni kvasac i rashlađen maslac.

Mešajte i dobro izradite testo dok ne počne sa se odvaja od posude. Zatim pokrijte posudu čistom krpom i ostavite u toploj sobi da se podigne i udvostruči. Najbolje da odstoji oko sat vremena. Kada se testo udvostruči još ga malo umesite i pravite loptice. Od loptica pravite male lepinje, malo ih spljoštite i punite pekmezom.

Zatim zatvorite lepinjicu tako što ćete spojiti njene rubove, malo zavrnuti na kraju i utapkati kako pekmez ne bi iscurio i ponovo formirate loptu. Stranu na kojoj je lepinjica spojena stavljajte na dno i tako ih redajte u tepsiju ili kalup za torte. Od vas zavisi koje veličine i koliko će biti buhtli. Kada posložite sve loptice u tepsiju, ostavite još dvadesetak minuta na toplom mestu da se “odmore”, namažite ih pre pečenja otopljenim maslacom i pospite sa malo šećera u prahu kako biste dobili finu koricu i nakon toga stavite u hladnu rernu koju ćete uključiti na 160 stepeni.

Pecite oko trideset minuta.

Kada su gotove, izvadite iz rerne, obavezno ih ostavite da se malo prohlade, ali nemojte dugo čekati jer su savršene dok je pekmez još topao i služite uz šolju toplog ili hladnog mleka. Posle toga, crtani film i na spavanje!

Prijatno i laku noć!

20160207_20343920160207_20341520160207_20440020160207_204436

Leave a Reply

Your email address will not be published.