Kako napraviti odlične kroasane?

Zašto volim kroasane?

Zato što su fini, mekani, slojeviti, vazdušasti i neprevaziđeni. Od svih vrsta najviše volim Pain au chocolat, odnosno kroasane sa čokoladnim punjenjem, ali nemam ništa protiv ni praznih kroasana, kao ni kroasana sa šunkom ili sirom, na primer.

Ovo je opet jedno od jela koje od kada znam za sebe redovno tamanim, ali mi izrada dizanog testa nikada nije bila primamljiva ideja. Tačnije, nije mi ni na pamet padalo da se time bavim. Mnogo je lakše jesti i uživati kad već ima ko da napravi. A onda se štošta promenilo.

I tako, jednog dana, kada sam u sred zime uzela godišnji odmor iz prostog razloga da ne propadne, sedela sam kod kuće, gledala kroz prozor zavejanu ravnicu dok mi je toplota kaljeve peći golicala stopala i pomislila kako bih te dane mogla da utrošim baš u pokušaj izrade dizanog testa. Nema nikoga da me gleda, da mi popuje, sudi i savetuje. Sama sam sa sobom. Ako i ne budem uspešna, niko neće znati. Jer, ono što sam uvek slušala, dobro testo za kroasane je veoma teško napraviti. Moraš paziti da ne bude pretvrdo ili premekano. Mora da bude savršeno. Da se topi u ustima i lista pod prstima.

Čačkajući po internetu našla sam na sajtu Coolinarika jedan recept koji je bio napisan jednostavnim jezikom, postupak je, takođe, bio izuzetno jednostavan u odnosu na većinu koje sam pre toga pročitala, a slika je odgovarala očekivanjima.

Pripremila sam sve espape, dohvatila varjaču i oklagiju i bacila se na posao. To je bilo prvo dizano testo koje sam napravila, prvi recept koji sam koristila, koji danas koristim i koji ću uvek koristiti. Menjam samo punjenja. Samo jednom mi se desilo da kiflice nisu dobro uspele jer je bilo dosta hladno u kuhinji i testo se nije dobro diglo. Pa i tad su bile jestive.

Hvala Vanji-mk koja je omogućila da ovaj recept vidi svetlo dana i dođe do mene. Ovaj recept je toliko dobar da ga praktično citiram uz malo mojih komentara.

Recept

Sastojci

  • 1 kocka (=40gr) svežeg kvasca
  • 3 dl toplog (ne vrućeg) mleka
  • 4 supene kašike kiselog mleka (ili čvrstog jogurta)
  • 4 supene kašike suncokretovog ulja
  • 1 jaje
  • 4 supene kašike (=50gr) šećera
  • 1 supena kašika (=25gr) soli
  • oko 750gr mekog brašna
  • 250 gr margarina

 Priprema

Ostavite margarin na sobnoj temperaturi i podelite ga na 8 jednakih delova.

U toplo mleko dodajte šećer i kvasac i ostavite na toplom dok se sadržaj ne zapeni.

Sve sastojke osim brašna stavite u posudu za mešanje, promešajte ih varjačom i počnite polako, malo po malo da dodajete brašno i sve dok možete mešajte varjačom, posle toga mesite testo rukom. Od trenutka kada od testa oblikujete lepu loptu koja se ne lepi previše na prstima, mesite još 10-15 minuta. Prekrijte posudu i ostavite da se testo udvostruči. Gledajte da bude blizu toplog mesta, ali ne previše, kao i da u prostoriji bude prijatno toplo. Tada zaboravite na testo bar pola sata- sat.

Kada se testo udvostručilo, podelite ga na 2 jednake lopte; svaku  podelite na po 5 jednakih loptica i od njih napravite korice (jufke) prečnika 20-tak cm. Četiri od njih premažite margarinom i posložite ih na ravni tanjir, a petu nepremazanu stavite preko njih, na vrh. Isto ponovite i sa drugom polovinom testa. Ostavite testo u frizideru na 10-20 minuta.

Prevrnite prvu gomilicu od testa na radnu površinu i rastanjite je oklagijom u koru koliko god možete.

Dobijeni krug od testa podelite najpre na četiri, zatim na osam i na kraju na šesnaest delova, tako što ćete dobiti šesnaest trouglova. Punite ih čime volite (sirom, šunkom, slaninom, kobasicama, čokoladom, pekmezom…) ili ih jednostavno ostavite prazne i urolajte ih u kroasane. Postavite ih na pleh za pečenje, prekrijte tankom kuhinjskom krpom  i ostavite da narastaju oko 40-tak minuta. Kroasane pre stavljanja u rernu premažite umućenim žumancetom i po želji pospite sa malo susama i kima.

Za to vreme zagrejte rernu na 220 stepeni. Kada postavite pleh u rernu, smanjite temperaturu na 200; na toj temperaturi pecite 10-tak minuta, pa smanjite na oko 160-180 stepeni.Ukupno vreme pečenja treba da bude 20-25 minuta. Za svaki slučaj testo prekrijte pek papirom, ako ne volite reš pečeno.

najdraže kroasane

Obavezno probajte ovaj recept i uživajte!

Prijatno!

Share Button

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *