Pikantne palačinke

Da skratim priču. Jele su mi se palačinke. Ali malo drugačije nego inače.

I evo ih!

Palačinke mexicana

Za 4+osoba

Sastojci:

  1. osam palačinaka napravljenih od kukuruznog brašna
  2. 400 g mlevenog mesa (ja koristim juneće)
  3. 400 g crvenog pasulja iz konzerve
  4. 200 g kukuruza šećerca (iz konzerve ili smrznuti)
  5. 2 – 3 mesnate paprike u raznim bojama (crvena, žuta, zelena)
  6. 1 glavica luka
  7. 300 –  400 g sira (gauda, trapist, edamer…)
  8. 200 ml pavlake za kuvanje
  9. 1/2 l paradajz pirea ili domaćeg kuvanog paradajza
  10. Čili sos
  11. Čili papričica – tucana

Priprema:

Možete istovremeno da pečete palačinke i dinstate smesu za punjenje. Potrebno je samo malo spretnosti i naravno, da sve sastojke, kao i smesu za palačinke pripremite pre nego što započnete sa kuvanjem.

Ispecite 8-10 palačinaka. Samo umesto pšeničnog brašna dodajte kukuruzno brašno ili palentu. Palačinke bi trebalo da budu malo deblje.

Dinstajte sitno seckan luk na malo ulja dok ne zastakli. Dodajte mleveno meso i nastavite sa dinstanjem dok ne ispari voda. Posolite, pobiberite. Zatim dodajte na kockice seckanu papriku i nastavite da dinstate. Kada paprika malo omekša, dodajte pasulj i kukuruz (bez tečnosti iz konzerve). Na kraju umešajte paradajz pire i po želji čili sos i tucanu čili papričicu.

Sir narendajte na krupnije u posebnu posudu.

Pripremljenom smesom filujte svaku palačinku (otprilike do pola), na fil dodajte narendani sir, urolajte i postavite u dublju tepsiju ili đuvečaru.

7

Kada posložite sve palačinke u tepsiju, umešajte smesu od ostatka paradajz pirea i pavlake za kuvanje. Malo posolite i prelijte preko palačinaka. Pospite ostatkom narendanog sira i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni 15-30 minuta da se zapeče. Vreme koje će palačinke “boraviti” u rerni zavisi od toga da li volite da budu malo mekše i saftaste ili čvršće. Ove moje su pošteno odležale u rerni jer ukućani vole kada imaju šta da zagrizu.

810

 

3

 

Prijatno!

Originalni recept preuzet sa sajta www.coolinarika.com Ja sam ga malo modifikovala i prilagodila sopstvenom ukusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.