Brzi i lagani

Evo jednog izuzetno laganog, brzog i ukusnog jela….

Malopre sam ga spremila, upravo pojela i ako nemate ideju šta danas za ručak, a da ovaj lep dan ne provedete u kuhinji i izađete malo napolje, na sunce, ovo je idealan izbor!

Makaroni sa tikvicama, mrkvom i prazilukom

Za 4 osobe su vam potrebni:

500 g makarona (penne rigatte, fusilli, tagliatelle) – lično sam sasvim zadovoljna Del Castello testeninom jer je ukusna, nije gnjecava i stvarno vreme kuvanja odgovara onom napisanom na pakovanju

2 tikvice manje do srednje veličine

3 mrkve

1 praziluk

200 ml neutralne pavlake

malo maslinovog ulja

so, biber, začini po želji

 

Priprema:

Testeninu skuvajte u kipućoj vodi (posoljenoj, sa malo ulja) prema uputstvu sa pakovanja.

Nasecite praziluk na kolutiće, Mrkvu i tikvice narendajte na srednje rende (ono za jabuke kada pravite pitu). Ako želite kremastiju teksturu onda narendajte na najsitnije rende.

U veći i dublji tiganj ili vok sipajte malo maslinovog ulja, dodajte praziluk, malo prodinstajte i zatim dodajte mrkvu. Ostavite na srednjoj vatri da se zajedno dinsta uz povremeno mešanje i kada ostane bez vode dodajte tikvice koje ste pre toga malo posolili. Nastavite da dinstate dok ne ispari sva tečnost. Zatim dodajte pavlaku, još posolite ako je potrebno, malo pobiberite i ja ovde dodajem jedan fantastičan začin koji kupujem u Sloveniji. Moja seka ga zove Ljubica, a na njemu piše Aglio, oglio e pepperoncino (to je, u stvari, mešavina belog luka, čili papričice…i još nekih biljčica). Ako voljite ljutkasto, slobodno dodajte neku papričicu.

Nema potrebe da dugo kuvate ovo jelo. Povrće slobodno može da bude al dente, kao i testenina 🙂

 

Serviranje:

Možete servirati odvojeno testeninu i povrće, a ako volite, možete ih pomešati. Uz ovo jelo odlično idu pileće grudi na gril i rotkvice ili zelena salata. Odlično je dok je vruće, ali apsolutno ništa ne smeta ni da se jede hladno.

Dok sam pisala ovaj post, za svaki slučaj sam sipala još jednom.

sa tastaturom1

Sad, ako sam vam dala ideju, na brzaka kuvanjac, pa napolje! Od ovog jela vam se sigurno neće spavati.

Prijatno!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.