O lepom ponašanju i komunikaciji…

Već dugo primećujem da nam je kultura ponašanja za stolom sve lošija. Nestaje postepeno. Više se ne obraća pažnja na to kako se postavlja sto, kako se sedi, o čemu se govori za vreme jela….ko bi još razmišljao kakvu poruku domaćici ili šefu kuhinje prenosimo načinom na koji ostavimo escajg nakon završenog obedovanja?

Na stranu brza hrana i kulturno posluživanje “s nogu”… tu je sve dozvoljeno. Ali kada sednemo za sto, ne bi bilo loše prisetiti se nekih običaja i pravila ponašanja. Daleko od toga da ta pravila ne treba da prilagodimo sadašnjosti i pripremimo ih za budućnost.

Bonton je nešto što nas usmerava, standardizuje nam ponašanje i na taj način, najčešće olakšava i omogućava bolju komunikaciju sa drugim ljudima. Uopšteno, poznavajući bonton retko ćete doći u neprijatnu situaciju, a i ako dođete, lakše ćete i pristojnije iz nje izaći.

Zato je ova stranica posvećena upravo pravilima ponašanja za stolom i oko njega. Čeprkaću po svojoj memoriji i internetu, slušati ljude i iskustva i postavljati, nadam se, interesantne tekstove. A vi komentarišite, delite, dajte predloge….

                                                                                                                                                                                                                                                                           Vasilisa Nikolajevna

Pokloni i darivanje

Koju poruku prenosite položajem pribora za jelo?