Monte Kristo sendvič – kada želite da se obradujete

Za doručak, večeru, a možda i ručak – Monte Cristo sendvič u svoj svojoj punoći

IMG_20150409_104937

U nedostatku inspiracije za pisanje, nastale usled dvonedeljnog preživljavanja virusa gripa koji se obrušio na nas u raznim oblicima (od respiratornog do stomačnog), dajem predlog za jedan ne mnogo zahtevan, ali interesantan i nadasve ukusan sendvič, koji možete, sasvim sebično, napraviti sami za sebe, ali i obradovati svoje ukućane i prijatelje.

Recept za Monte Kristo sendvič

Sastojci za jedan sendvič:

2 parčeta tost hleba

1 kafena kašika majoneza

1 kafena kašika senfa

2 parčeta ćurećih grudi

2 parčeta sira (trapist, edamer, gauda)

(uglavnom se dodaju i dva parčeta kuvane slanine, ali kako je kod nas sve teže naći dobru slaninu, ja sam je izostavila)

1 jaje

1/2 šolje mleka

ulje ili puter za prženje

malo soli i bibera

Priprema:

  1. Majonez i senf pomešajte i namažite oba parčeta hleba sa jedne strane
  2. Po jedno parče sira stavite na svako parče hleba
  3. Po jedno parče ćurećih grudi stavite na svako parče hleba
  4. Preklopite hleb u sendvič
  5. Umutite jaje sa mlekom i vrlo malo posolite i pobiberite
  6. Umočite sendvič u jaje
  7. Pržite na vrelom ulju ili puteru dok ne porumeni sa obe strane
  8. Presecite dijagonalno i servirajte

Malo o poreklu:

Sendvič, uopšteno, dobio je ime po Džonu Montagu (John Montagu), četvrtom grofu od Sendviča (Sendvič je mesto u Engleskoj) iz 18. veka, koji je, navodno, voleo da se karta i jede istovremeno, a to je mogao jedino tako što bi komad mesa stavio između dva parčeta hleba. Ovo me podsetilo na sendviče iz ranih osamdesetih sa pohovanom šniclom ili pilećim batakom između dva deblja parčeta hleba – meni nimalo lepa slika iz detinjstva. Možda je i to jedan od razloga što danas volim da mi hrana, osim dobrog ukusa, ima i lep izgled.

Sam Monte Kristo sendvič se pojavljuje 1910. godine kao varijacija na francusko jelo “Croque Monsieur”, ali se veruje, iako nema zvaničnih podataka o ovome, da je Monte Kristo sendvič pod tim imenom prvi put serviran u južnoj Kaliforniji 1950-ih godina (Izvor: http://whatscookingamerica.net/).

Prijatno!

Share Button

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *