Čorbica od povrća, palačinke i palačinke

U kuhinji mi se u jednom trenutku našlo od svega po malo: krompir, celer, mrkva, praziluk, tikvica, keleraba, brokoli, mirođija, paprika i malo mlevene junetine.

Šta raditi sa ovim?

Šta raditi sa ovim?

Razmišljala sam kako sve to da spojim u dobar ručak za četiri sladokusca i setim se da, između ostalog, dugo nisam pekla palačinke, a to znači da ih dugo nisam ni jela.

Sasvim slučajno, imala sam i malo više vremena za pripremu ovog finog ručkića, jer dobro je poznato, palačinke zahtevaju vreme. S obzirom da volim i palačinke i italijansku kuhinju, odlučila sam da ih spojim u jedno i napravim Palačinke bolonjeze, kako sam ih nazvala.

Naime, moja rerna i ringla imaju neku čudnu interakciju, pa rad jedne isključuje mogućnost rada druge i zato kuvanje mog ručka traje možda nešto duže nego što bi to realno bilo potrebno.

Elem, najpre sam ispekla tridesetak palačinaka. Sastojci: brašno, jaje, mleko, malo ulja i soli i blago gazirana mineralna voda. Tako ne budu žilave. Palačinke pečem

tanke i slasne

tanke i slasne

što tanje i na vrlo vrlo malo ulja (1 kap za svaku palačinku ako je tiganj dobar) da ne budu masne. U principu, sasvim je dovoljno i dvadesetak palačinaka da se napravi, međutim, tokom pečenja neko uvek prođe pored kuhinje i umanji za koji komad i zato se bolje osigurajte unapred.

Čorbica od povrća

Sastojci: 

Bukvalno svo povrće koje imate i mislite da može da se ubaci. Kod mene je bilo: krompira, celera, mrkve, tikvice, kelerabe, brokoli, mirođije i praziluka. Ni

spremno za seckanje i rendanje

spremno za seckanje i rendanje

slučajno nemojte bacati lišće od kelerabe, o celeru da ne govorim, jer ono isto ulazi u čorbu – samo na kraju.

Najpre se u malo ulja uprži malo brašna, ali da ne požuti, doda se krompir seckan na kockice i tako promeša da upije ulje. Zatim se doda voda da ogrezne i promeša. Zatim sipati još vode, u zavisnosti od toga koliko čorbe želite i koliko imate povrća, pa dodajte tvrdo povrće: mrkvu, celer, kelerabu i praziluk koji nije tvrd ali se dodaje ranije. Posolite po želji. Malo kasnije dodajte brokoli iscepkan na sitne ružice i kada i on omekša dodajte tikvicu, isto iseckanu na kockice i usitnjene listove kelerabe, celera i mirođije. Ako je potrebno još malo posolite i pobiberite, ostavite da krčka i kada vam se učini da je gotovo, skidajte sa vatre. Prilikom posluženja možete dodati malo kisele pavlake i par kapi limuna.

dok se krčka čorbica dinsta se i meso za sos

dok se krčka čorbica dinsta se i meso za sos

Crveni sos za palačinke

Sastojci:

300 g mlevenog junećeg mesa20151002_134904

1 veća crvena paprika – šilja

1/2 praziluka

so, biber, 3-4 lista bosiljka

1 mrkva

...sa svim povrćem..

…sa svim povrćem..

1/2 celera

1/2 litre paradajz pirea

Priprema:

Na malo ulja prodinstati meso, dodati sitno naseckan praziluk i papriku i krupnije narendane mrkvu i celer. Posoliti, pobiberiti. Kada se sve zajedno malo prodinsta dodavati paradajz pire i bosiljak i ukrčkati tako da smesa ne bude mnogo gusta. Skloniti sa vatre.

Bešamel

Sastojci:

5 kašika ulja

ne sme da bude grudvica

ne sme da bude grudvica

3 kašike brašna

mleko

origano, so

sitno rendan sir (trapist, edamer ili parmezan…)

Priprema:

Na laganoj vatri brašno upržiti na ulju da samo malo potamni. Ne sme da požuti. Konstantno mešajući smesu polako dodavati mleko dok smesa ne bude fino kremasta. Dodati so, origano i sir i ukoliko je potrebno, još malo mleka. Mešati dok ne zakuva i skloniti sa vatre.

Kada su vam obe smese gotove,

možete pristupiti građevinskim radovima.

U vatrostalnu činiju najpre sipati tanak sloj crvenog sosa, zatim staviti palačinke (meni su bile potrebne dve – jedan deo je virio pa sam ih preklopila preko sledećeg sloja), zatim red bešamela i tako redom do pred vrh činije. Na kraju zaliti sa belim sosom i ukoliko vam je ostalo još rendanog sira, pospite ga po smesi. Sve to stavite u rernu na 200 stepeni dok ne prokrčka i gornji sloj se lepo ne zapeče.

Gotovo!

Gotovo!

U međuvremenu, ako je još neka palačinka preživela napade gladi ukućana, napravite sos od višanja (ili malina, ili jagoda) tako što ćete 300 g višanja (ili malina, ili jagoda), svežih ili iz zamrzivača – sasvim je svejedno, skuvati sa 100-

sladak sos

sladak sos

200 g šećera (sve zavisi koliko slatko ili kiselo volite – probajte dok kuvate). Kada umak provri, umutite u malo vode kašičicu brašna (nema potrebe da kupujete gustin samo zbog toga) i dodajte u sos mešajući. Ako se slučajno desi da vam smesa bude pregusta, ne brinite. Dodajte samo još mlake vode po potrebi. Važno je samo da sve vreme mešate i da je vatra na kojoj kuvate lagana. Palačinke urolajte i prelijte prelivom po želji. Meni se najviše dopada čokoladni koji sama napravim. Uz to savršeno pristaje i kugla sladoleda od vanile ukoliko vam ne preti prehlada.

Čorbica spremna za jelo

Čorbica spremna za jelo

Palačinke bolonjeze

Palačinke bolonjeze

palačinke punjene višnjama

Palačinke punjene višnjama

Prijatno!

Share Button

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *