Čorbica od povrća, palačinke i palačinke

U kuhinji mi se u jednom trenutku našlo od svega po malo: krompir, celer, mrkva, praziluk, tikvica, keleraba, brokoli, mirođija, paprika i malo mlevene junetine.

Šta raditi sa ovim?
Šta raditi sa ovim?

Razmišljala sam kako sve to da spojim u dobar ručak za četiri sladokusca i setim se da, između ostalog, dugo nisam pekla palačinke, a to znači da ih dugo nisam ni jela.

Sasvim slučajno, imala sam i malo više vremena za pripremu ovog finog ručkića, jer dobro je poznato, palačinke zahtevaju vreme. S obzirom da volim i palačinke i italijansku kuhinju, odlučila sam da ih spojim u jedno i napravim Palačinke bolonjeze, kako sam ih nazvala.

Naime, moja rerna i ringla imaju neku čudnu interakciju, pa rad jedne isključuje mogućnost rada druge i zato kuvanje mog ručka traje možda nešto duže nego što bi to realno bilo potrebno.

Elem, najpre sam ispekla tridesetak palačinaka. Sastojci: brašno, jaje, mleko, malo ulja i soli i blago gazirana mineralna voda. Tako ne budu žilave. Palačinke pečem

tanke i slasne
tanke i slasne

što tanje i na vrlo vrlo malo ulja (1 kap za svaku palačinku ako je tiganj dobar) da ne budu masne. U principu, sasvim je dovoljno i dvadesetak palačinaka da se napravi, međutim, tokom pečenja neko uvek prođe pored kuhinje i umanji za koji komad i zato se bolje osigurajte unapred.

Čorbica od povrća

Sastojci: 

Bukvalno svo povrće koje imate i mislite da može da se ubaci. Kod mene je bilo: krompira, celera, mrkve, tikvice, kelerabe, brokoli, mirođije i praziluka. Ni

spremno za seckanje i rendanje
spremno za seckanje i rendanje

slučajno nemojte bacati lišće od kelerabe, o celeru da ne govorim, jer ono isto ulazi u čorbu – samo na kraju.

Najpre se u malo ulja uprži malo brašna, ali da ne požuti, doda se krompir seckan na kockice i tako promeša da upije ulje. Zatim se doda voda da ogrezne i promeša. Zatim sipati još vode, u zavisnosti od toga koliko čorbe želite i koliko imate povrća, pa dodajte tvrdo povrće: mrkvu, celer, kelerabu i praziluk koji nije tvrd ali se dodaje ranije. Posolite po želji. Malo kasnije dodajte brokoli iscepkan na sitne ružice i kada i on omekša dodajte tikvicu, isto iseckanu na kockice i usitnjene listove kelerabe, celera i mirođije. Ako je potrebno još malo posolite i pobiberite, ostavite da krčka i kada vam se učini da je gotovo, skidajte sa vatre. Prilikom posluženja možete dodati malo kisele pavlake i par kapi limuna.

dok se krčka čorbica dinsta se i meso za sos
dok se krčka čorbica dinsta se i meso za sos

Crveni sos za palačinke

Sastojci:

300 g mlevenog junećeg mesa20151002_134904

1 veća crvena paprika – šilja

1/2 praziluka

so, biber, 3-4 lista bosiljka

1 mrkva

...sa svim povrćem..
…sa svim povrćem..

1/2 celera

1/2 litre paradajz pirea

Priprema:

Na malo ulja prodinstati meso, dodati sitno naseckan praziluk i papriku i krupnije narendane mrkvu i celer. Posoliti, pobiberiti. Kada se sve zajedno malo prodinsta dodavati paradajz pire i bosiljak i ukrčkati tako da smesa ne bude mnogo gusta. Skloniti sa vatre.

Bešamel

Sastojci:

5 kašika ulja

ne sme da bude grudvica
ne sme da bude grudvica

3 kašike brašna

mleko

origano, so

sitno rendan sir (trapist, edamer ili parmezan…)

Priprema:

Na laganoj vatri brašno upržiti na ulju da samo malo potamni. Ne sme da požuti. Konstantno mešajući smesu polako dodavati mleko dok smesa ne bude fino kremasta. Dodati so, origano i sir i ukoliko je potrebno, još malo mleka. Mešati dok ne zakuva i skloniti sa vatre.

Kada su vam obe smese gotove,

možete pristupiti građevinskim radovima.

U vatrostalnu činiju najpre sipati tanak sloj crvenog sosa, zatim staviti palačinke (meni su bile potrebne dve – jedan deo je virio pa sam ih preklopila preko sledećeg sloja), zatim red bešamela i tako redom do pred vrh činije. Na kraju zaliti sa belim sosom i ukoliko vam je ostalo još rendanog sira, pospite ga po smesi. Sve to stavite u rernu na 200 stepeni dok ne prokrčka i gornji sloj se lepo ne zapeče.

Gotovo!
Gotovo!

U međuvremenu, ako je još neka palačinka preživela napade gladi ukućana, napravite sos od višanja (ili malina, ili jagoda) tako što ćete 300 g višanja (ili malina, ili jagoda), svežih ili iz zamrzivača – sasvim je svejedno, skuvati sa 100-

sladak sos
sladak sos

200 g šećera (sve zavisi koliko slatko ili kiselo volite – probajte dok kuvate). Kada umak provri, umutite u malo vode kašičicu brašna (nema potrebe da kupujete gustin samo zbog toga) i dodajte u sos mešajući. Ako se slučajno desi da vam smesa bude pregusta, ne brinite. Dodajte samo još mlake vode po potrebi. Važno je samo da sve vreme mešate i da je vatra na kojoj kuvate lagana. Palačinke urolajte i prelijte prelivom po želji. Meni se najviše dopada čokoladni koji sama napravim. Uz to savršeno pristaje i kugla sladoleda od vanile ukoliko vam ne preti prehlada.

Čorbica spremna za jelo
Čorbica spremna za jelo
Palačinke bolonjeze
Palačinke bolonjeze
palačinke punjene višnjama
Palačinke punjene višnjama

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.