Pokloni i darivanje

Lepota darivanja

christmas-present-596300_1280

Uveliko smo zagazili u decembar. Gradovi su okićeni, u tržnim centrima bruje božićne i novogodišnje pesmice, svi polako svode račune za još uvek tekuću godinu, a ja bih da ona još malo potraje. Ne zato što je bila mnogo dobra, već zato što sa svakom novom godinom ide i idući rođendan, po pravilu za jedan broj veći. Neko se tome raduje, a neko baš i ne. Ali znam da su pokloni ono čemu se svi radujemo.

Ne postoji poklon koji nikoga ne obraduje. Još je lepše kada i onaj koji poklanja oseća onu lepu radost dok traži savršen poklon za osobu kojoj će ga darovati. U brzini življenja koja nas je poslednjih godina zadesila, a čini mi se i u sve većoj uniformisanosti ponude, često se dešava da se pokloni kupuju na brzinu, uopšteno, ne razmišljajući o tome šta osoba kojoj poklanjate voli ili čak, kupujete nešto što vam se dopada, ne vodeći računa da se taj poklon možda nikome osim vas ne sviđa. Takođe, dešava se da treba da darujete osobu koju baš dobro ne poznajete. U tom slučaju, naravno da ne možete da ispitujete kakav je ukus te osobe i šta bi želela na dar, već je potrebno naći umeren, prigodan poklon koji će u najmanju ruku izmamiti osmeh na licu darivanoj osobi.

Ukoliko, pak, darujete blisku osobu, ne morate da se trudite da kupite skup poklon. Prijatelj, partner, roditelji, brat ili sestra će se obradovati bilo čemu što je od srca i originalno. Možete im napraviti omiljeno jelo, kupiti korpu punu omiljenih slatkiša, grickalica, pića…, budite kreativni.

Pravi poklon se daje uvek bez neke posebne namere ili želje za revanšom. Isto tako, ne treba voditi računa o njegovoj vrednosti, odnosno, ceni. Kada sa predmeta koji ste kupili za poklon, skinete etiketu sa cenom, odmah zaboravljate koliko vas je koštao. Nikada nemojte napraviti gaf i reći primaocu poklona koliko vas je poklon koštao.

Cveće i bombonjere

Cveće ćete poneti ili poslati kada ste pozvani na ručak ili večeru, potogovo ako ste kod nekoga prvi put pozvani. Ako ste prijatelj domaćice, cveće možete lično poneti. Ako niste bliski prijatelji, bolje je da to cveće uruče direktno iz cvećare i to izjutra na dan ručka ili večere. Tako ćete uštedeti domaćici deo troška za kupovinu cveća. Za ovu priliku rezano cveće je svakako prigodnije od onog u saksiji. Cveće se takođe može slati za venčanje, rođendan, imendan, povodom rođenja deteta, kao i za pogreb.

Kada nekome šaljete cveće obratite pažnju kakvo cveće birate. Udatim ženama se ne šalju crvene ruže, orhideje i gladiole, a dvojkama karanfili i poljsko cveće. Izbegavajte da šaljete hortenzije, iako je to u nekim zemljama običaj. Za venčanje se obično poklanja belo cveće (ruže, ljiljani), ali za tu priliku možete odabrati i razne kombinacije cveća u korpama ili lakim vazama od stakla ili porcelana. Bolesnicima ne poklanjajte cveće jakog mirisa.

Kada šaljete cveće iz cvećare, sa cvećem pošaljite i vašu posetnicu u koverti ili prigodnu čestitku sa potpisom. Ukoliko u neku kuću često odlazite, niste dužni da svaki put ponesete ili pošaljete cveće.

Žene, po pravilu, ne poklanjaju cveće muškarcima, a isto tako ni muškarci muškarcima. Dakle, muškarci ne dobijaju cveće.

Ako ste lično doneli cveće nekoj ženi ona treba da ga odmah pred vama stavi u vazu. Odložiti cveće negde po strani, da bi ga kasnije stavili u vazu, ne smatra se pristojnim.

Bombonjere se obično lično predaju. Ako ste negde pozvani, predajte bombonjeru domaćici pre ulaska uprostoriju gde su ostali gosti okupljeni, kako se oni, koji nisu doneli poklon ne bi neugodno osećali.

Kome šta pokloniti?

Prilikom diplomiranja, ako je u pitanju devojka, pošaljite joj cveće, ali ako ste pozvani na proslavu, ponesite manji poklon. Kada je u pitanju muškarac, napravite mu poklon, ali nemojte slati cveće. Povodom godišnjice braka (pogotovo ako se slavi srebrna ili zlatna svadba), rođaci i intimniji prijatelji šalju cveće ili poklone. Bračni drugovi tom prilikom i sami razmenjuju poklone. Bolesniku obično nose poklone samo rođaci i intimni prijatelji. Ostali šalju cveće ako nije reč o nekoj težoj bolesti. Za Novu Godinu i Božić pokloni treba da budu više znak pažnje, a ne predmeti od vrednosti. Za Dan žena je običaj pokloniti ili poslati cveće, a u krugu porodice možete dati i vrednije poklone.

Pokloni mladencima

Ovom prilikom se poklanjaju trajniji predmeti za kućnu upotrebu i to veće vrednosti. U zapadnim zemljama postoji veoma praktičan običaj da budući bračni par ostavlja u određenoj prodavnici spisak poklona koje bi želeo da primi. Na taj način darodavci mogu pri izboru poklona da konsultuju navedeni spisak, kako ne bi kupovali stvari koje su drugi već odabrali za poklon. Ono što je još praktičnije i sa čime se sve češće srećemo jeste da se umesto poklona mladencima u čestitku stavi novac. Mnogo je razloga zbog kojih je ovaj način darivanja danas opravdan, međutim, da kao mladenci ne biste dobijali nepotrebne poklone, ali i dovodili svoje goste u potencijalno neprijatnu situaciju (nemaju svi keš), najbolje ostavite i pomenutu opciju kupovine u određenoj prodavnici “po spisku”.

Pre nego što kupite

Kao što postoje pravila kome se, kada i šta poklanja, tako ima i pravila šta se ne poklanja ili kada treba biti posebno oprezan.

Odeća i rublje, kao i predmeti za domaćinstvo mogu se pokloniti samo rodbini i najintimnijim prijateljima. Izuzetak čine predmeti za domaćinstvo kada se daju kao venčani poklon. Žena, po pravilu, ne treba da poklanja muškarcu stvari od vrednosti, a osim toga ona ne sme ni prva da daje inicijativu za poklon. Izuzetak su bračni drugovi. Žena obično uzvraća poklon, ali ni tada to ne čini da bi uzvratila istu vrednost, nego kao znak pažnje i prijateljstva.

Ukoliko imate nameru da poklonite neku knjigu, prethodno je ili sami pročitajte ili upitajte za savet kompetentnu osobu. Na knjizi ponekad možete staviti i posvetu, ali se to obično radi samo na zahtev osobe koja prima poklon. Izuzetak je posveta autora knjige. On obično stavlja posvetu jer ona povećava vrednost knjige, posebno ako je autor poznati književnik ili stručnjak.

Ako želite da poklonite umetničku sliku, bolje budite sigurni da će se darivanoj osobi ona dopasti i da će je sigurno okačiti na zid. Vama svakako neće biti prijatno, ali ni osobi kojoj ste sliku poklonili, kada dođete u goste i nigde na zidu ne vidite vaš poklon za koji ste se toliko potrudili.

Novac nikako nemojte poklanjati. Novcem se plaćaju određene usluge, a poklon ako zamenjuje plaćanje ne može biti u novcu. Izuzetak je darivanje mladenaca i novorođenčadi.

Kada putujete kao turista i u inostranstvu kupujete poklone za prijatelje, dobro pripazite šta kupujete, jer se pod kategorijom domaće radinosti turistima često prodaju stvari koje ne mogu da izdrže ni najblažu kritiku.

Kako se primaju pokloni?

Pravilo je da darodavac sam uruči poklon. Međutim, ako je poklon takvih dimenzija da ga ne može poneti trebalo bi da ga pošalje po kurirskoj službi ili poštom. Uz poklon se obično šalje prigodna čestitka sa potpisom ili vizit karta, ali u tekstu izbegavajte izraze poput “poklon” ili “dar”. Važno je, takođe, kako je pokon upakovan. U prodavnicama, ako naglasite da je reč o poklonu, uglavnom će ga upakovati ili u prigodan papir ili u već napravljene poklon kese. Postoje i posebna mesta, najčešće u tržnim centrima, gde će vam upakovati poklon po određenoj ceni. Ja obično volim sama da pakujem poklone i tada biram papir i mašnu da budu u skladu ili sa poklonom, događajem ili osobom koju darujem.

image-235ef844f025608c77bef7913a1ba3c9ad6c6790955eeb80acd76bdeb72dbb0b-V

Poželjno je da se primalac poklona zahvali čim primi poklon. Dužan je da poklon odmah otpakuje i otvori ga pred darodavcem i da, kada vidi poklon, kaže nekoliko ljubaznih reči. Nikako ne sme pokazati ako mu se poklon nije dopao. Takođe, nikada nemojte darodavcu reći: “Hvala, nije trebalo!” ili “Niste se smeli toliko trošiti!” Ovo se često dešava, ali nije pristojno.

Mladi bračni par, kome darodavci nisu lično predali poklon ili je donet direktno na svadbenu zabavu trebalo bi da zahvali pismeno čim ga primi ili dan-dva nakon zabave. Toleriše se, međutim, da se zahvalnice pošalju i posle bračnog putovanja.

Kada su u pitanju proslave dečijih rođendana koji se često proslavljaju u igraonicama ili u restoranima, zbog situacije nije moguće otvarati poklone na licu mesta, ali je pristojno sutradan nakon proslave poslati poruku (sms, e-mail…) ili pozvati svakog darodavca ponaosob i zahvaliti se na poklonu.

Vraćanje poklona – koliko god neprijatno bilo

Poklon se ne sme odbiti jer je to teška uvreda za darodavca. Jedini slučaj kada se poklon sme i treba odbiti, jeste kada ste sigurni da poklon ima karakter podmićivanja.

Pokloni se mogu vratiti jedino posle raskida veridbe. Bivša verenica vraća vereniku prsten i sve vrednije poklone koje je dobila. Poklone vraća i verenikovim rođacima uz kratko pismeno objašnjenje. Posle venčanja se pokloni nikad ne vraćaju, bez obzira koliko je kratkog veka bio brak.

Deo teksta je interpretiran iz knjige “Ponašanje i odevanje, ključ uspeha”, Dalibora Soldatića i Miodaga Džuvarevića iz 1971. godine. Neke stvari se ipak mnogo ne menjaju godinama.

Pozdrav i srećno darivanje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.