Oblatne ili oblande? U svakom slučaju, slane!

Neko ih zove “oblatne”, neki kažu “oblande”. Ključno je da od njih može da se napravi ukusan kolač i fina pita.

Jednostavne su za pripremu i još jednostavnije za konzumiranje. Kada moja kuma napravi slatke oblatne, najpre počistimo one fino naseckane sa tanjirića, a zatim svako sebi seče celu štanglu. Što da ne? Praktičnije je.

Kada sam bila kod rođaka na Slavi, zapale su mi za oko, a i trbuhu su prijale slane oblatne koje sam kasnije, vrlo lako, pripremila i sama. Definitivno su prošle moje filtere za objavljivanje i zato postavljam recept. Sigurno je da ima više varijacija na temu i da u samom receptu može štošta da se menja, prema ukusu. Meni se dopao baš ovakav:

 

Slane oblatne

Sastojci:

1 pakovanje oblatni

3-4 kriške belog sira (mladog)

400 g pavlake

400 g majoneza

oko 50 g margarina

6-7 kiselih krastavaca

250 g narendane šunke

1 pečena paprika ili 3-4 kašike ajvara

50 g pečenog kikirikija (ili po želji)

50 g pečenog susama (ili po želji)

 

Priprema:

 

Dobro umutiti pavlaku, majonez, margarin i sir – mikserom.

Odvaditi iz smese 7-8 kašika i ostaviti sa strane.

U ostatak dodati sitno seckane kisele krastavce, narendanu šunku, sitno seckanu pečenu papriku ili ajvar (meni je ajvar bio sasvim ok).

Svaku koru premazati sa 5-6 kašika fila, a na poslednju staviti samo beli fil.

Na kraju posuti sa kikirikijem i susamom.

Servirati i jesti, po mogućnosti, sutradan!

 

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.