Neko ih zove “oblatne”, neki kažu “oblande”. Ključno je da od njih može da se napravi ukusan kolač i fina pita.
Jednostavne su za pripremu i još jednostavnije za konzumiranje. Kada moja kuma napravi slatke oblatne, najpre počistimo one fino naseckane sa tanjirića, a zatim svako sebi seče celu štanglu. Što da ne? Praktičnije je.
Kada sam bila kod rođaka na Slavi, zapale su mi za oko, a i trbuhu su prijale slane oblatne koje sam kasnije, vrlo lako, pripremila i sama. Definitivno su prošle moje filtere za objavljivanje i zato postavljam recept. Sigurno je da ima više varijacija na temu i da u samom receptu može štošta da se menja, prema ukusu. Meni se dopao baš ovakav:
Slane oblatne
Sastojci:
1 pakovanje oblatni
3-4 kriške belog sira (mladog)
400 g pavlake
400 g majoneza
oko 50 g margarina
6-7 kiselih krastavaca
250 g narendane šunke
1 pečena paprika ili 3-4 kašike ajvara
50 g pečenog kikirikija (ili po želji)
50 g pečenog susama (ili po želji)
Priprema:
Dobro umutiti pavlaku, majonez, margarin i sir – mikserom.
Odvaditi iz smese 7-8 kašika i ostaviti sa strane.
U ostatak dodati sitno seckane kisele krastavce, narendanu šunku, sitno seckanu pečenu papriku ili ajvar (meni je ajvar bio sasvim ok).
Svaku koru premazati sa 5-6 kašika fila, a na poslednju staviti samo beli fil.
Na kraju posuti sa kikirikijem i susamom.
Servirati i jesti, po mogućnosti, sutradan!
Prijatno!
Recent Comments