Kapri, voćna torta – u iščekivanju proleća

Kapri

Nisam nikad bila na Kapriju i imam veliku želju da ga vidim. Ali jedino što me u ovom momentu povezuje sa ovim ostrvom iz bajke je ova fantastična torta.

Ona miriše na kasno proleće, meni najdraže doba godine, sadrži moje omiljeno voće, mnogo krema i neizostavno, malo čokolade. Topi se u ustima i osvežava. Uzmite zalogaj, zažmurite i zamislite kako vam stopala golicaju talasi Tirenskog mora. Slušajte njihov huk i omiljenu melodiju u daljini.

Kapri torta

Recept

U originalnom receptu se kora pravi od 9 belanaca, 250g šećera, 2 kašike brašna i malo soka od limuna. Sve to se peče na 200 stepeni. Ja koristim jednostavniju varijantu (tako sam navikla) da na dno tepsije poredam neku vrstu petit keksa i natopim ih sa malo mleka. Još uvek plašim da pravim koru od belanaca iako verujem da je mnogo bolja od keksa.

I fil:

1/2 kg jagoda ili malina, 150 g šećera staviti da provri i u vruće dodati 2 pudinga od jagode ili maline. Skuvati i ohladiti. Ako vam je smesa tokom kuvanja previše gusta dodajte malo, vrlo malo vode i kuvajte dalje. Ovaj fil se opušteno može napraviti i od višanja (samo pazite na koštice). Takođe se može koristiti i smrznuto voće usled nedostatka svežeg.

II fil:

9 žumanaca, 150 g šećera, 6 kašika brašna, malo mleka. Najpre umutiti šećer i žumanca. U to dodavati postepeno brašno i malo mleka i umutiti kremasto. Sve skuvati u 1/2 l mleka. Kada se ohladi, dodati 250 g umućenog margarina.

Na ohlađunu koru od belanaca ili u jednostavnijoj varijanti, kekse, namazati I fil, zatim pola II fila. Na to poredati bebi piškote potopljene u malo mleka i preko toga namazati ostatak drugog fila.

Tortu preliti glazurom od čokolade. Ako baš volite, možete preko ohlađene čokolade dodati i umućen šlag. Meni je to već malo previše pa se zadržim na čokoladi.

Ovaj post i recept posvećujem mojim dragim prijateljicama koje toliko željno očekuju proleće. Pa evo malo tog divnog ukusa.

Prijatno!

Kapri torta

Share Button

2 comments on “Kapri, voćna torta – u iščekivanju proleća”

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *