Prolećne rolnice u sred jeseni

Da li znate ko su Han Kinezi?

Han Kinezi su najveća etnička zajednica na svetu koja broji oko 1,3 milijarde pripadnika (izvor: Wikipedia) i zaslužna je za to što mi danas jedemo jedno veoma ukusno, a za pripremu jednostavno jelo – Prolećne rolnice.

Smatra se da su prolećne rolnice nastale u periodu pre vladavine dinastije Tang (618 g.-907 g), tako što su domaćice na prvi dan proleća pravile tanke palačinke, punile ih raznim voćem i povrćem i slale ih svojim prijateljima i rođacima kao znak blagoslova za predstojeće godišnje doba. Nakon toga su ove male palačinke sve više dobijale na značaju. Bogatije pripremljene počele su da se jedu u bogatijim porodicama, a kasnije su postale pravi specijalitet i na samom carskom dvoru.

Danas su prolećne rolnice rasprostranjene po celom svetu. Osim što ih možemo naći u kineskim restoranima i drugim restoranima kuhinje dalekog istoka, u nekim zemljama su ih ljudi i industrija potpuno prisvojili, pa tako, na primer, u SAD pripremaju prolećne rolnice i u restoranima brze hrane, a umesto da budu veličine 10 cm i služe kao predjelo, ponekad dostižu veličinu hamburgera i jedu se kao glavno jelo.

U Srbiji prolećne rolnice možemo uglavnom naći u kineskim restoranima ili ih pripremiti sami. S obzirom da sam ih u restoranu već probala, te da sam jednom prilikom kod moje prijateljice filipinke uživala u njihovom ukusu, odlučila sam da probam da ih napravim i sama. I nije bilo teško, naprotiv. Bila sam veoma zadovoljna, kao i moji ukućani.

Maribel, hvala ti na ovom receptu. Malo sam ga izmenila i prilagodila svom ukusu, ali to i jeste draž prolećnih rolnica. Da ih filujete čime vi želite.

Prolećne rolnice sa mesom (za početnike detaljno uputstvo u slici i reči):

Za 4 osobe (oko 30 rolnica)

Sastojci:

400 g mlevene svinjetine

500 g tankih kora za gibanicu

3 srednje mrkve

500 g kupusa

1 manja glavica luka

soja sos

ulje

so, biber

Priprema:

Najpre sitno iseckajte luk, narendajte mrkvu i kupus. Ja sam to opet radila na, omiljenom mi, multipraktiku i pripremite sve potrebne sastojke da su vam pri ruci.

Mleveno meso i luk prodinstajte na malo ulja, dodajte mrkvu, a zatim i kupus. Nastavite da dinstate bez dodavanja bilo kakve tečnosti. Povrće će pustiti dovoljno vode. Posolite i pobiberite po želji.prolećne rolnice, meso i mrkva Pred kraj dodajte soja sos i još promešajte. Ako volite pikantan ukus, možete dodati malo ljute papričice ili tucane čili papričice. Skinite sa vatre da se smesa kratko prohladi dok pripremite kore.prolećne rolnice, nadev

Kore presečete na četiri dela. Ja sam od ove smese dobila oko 30 rolnica, tako da ako ne želite da isečete sve kore, te da vam ostane višak, najpre izbrojite koliko kora imate i presecite koliko vam treba da bi ste dobili tridesetak kvadratića (1 list kore = 4 kvadratića). Lako ćete kasnije iseći još. Moj ostatak je sutradan otišao u gibanicu, pa opet nije problem. Kore možete da sečete nožem, ali mislim da su velike makaze, ukoliko imate, a koristite ih samo u kuhinji za ovakve stvari, mnogo bolji izbor.prolećne rolnice, sečenje kora

Stavljajte otprilike jednu punu supenu kašiku smese na jedan kvadratić kore (opet u zavisnosti od toga kakve rolnice želite, manje/veće, tanje/deblje). Smesu namažite uzduž uz rub kore do sebe, ali ostavite prostora sa leve i desne strane. Zarolajte na pola, tako da testom prekrijete samo smesu, zatim preklopite levu i desnu stranu da se rolnica zatvori i rolajte do kraja. Od sebe. Na rub namažite malo vode i rolnicu položite u pripremni tanjir na spajanu stranu kako bi se zalepila. Vozite tako do kraja smese. Možete, ukoliko ste baš radoznali, da ispržite jednu-dve rolnice, čisto da probate ukus, pa da, ako je potrebno, dodate još začina. Ali pazite! Postoji realna opasnost da nećete moći prestati da ih jedete i onda kreće vrzino kolo…peci – jedi – peci – jedi….na kraju poslužavnik prazan.prolećne rolnice, kako se puneprolećne rolnice, priprema za prženje

Sipajte ulje za prženje u tiganj ili još bolje koristite fritezu ako je imate. U vruće ulje stavljajte rolnice sa lepljenom stranom na dole. I dok završite sa stavljanjem rolnica u tiganj, prvu rolnicu već treba okrenuti…i tako dalje…kada završite sa okretanjem poslednje rolnice, prva rolnica koja je sa obe strane poprimila zlatno žutu boju, ide napolje na tacnu na koju ste prethodno stavili ubrus i koji će upiti višak ulja.

Imajte u vidu da ulje u tiganju treba da bude baš vruće kako bi se rolnice brzo ispržile, a da ne upiju mnogo ulja. U ovom slučaju ulje ne cvrči, nemojte da vas to zavara. Nema brašna, jaja i prezle. Samo se tiho isprži testo.

nemoguće im je odoleti

nemoguće im je odoleti

prolećne rolnice sa sosom

Slatko kiseli i ljuti sos:

Kod ovog recepta ne mogu tačno izmeriti količinu sastojaka, jer stvarno u ovom slučaju sve zavisi od
ukusa. Stoga ću napisati šta se sve stavlja, a vi sami po svom ukusu mućkajte.

Paradajz pire

Malo kečapa

Malo soja sosa

Vrlo malo sirćeta

1 kafena kašičica meda

Ako želite ljuto, dodajte čili papričicu ili kao ja, već gotov čili sos. Sve promešajte i sipajte u činijice za umak.

prolećne rolnice sa slatko kiselim sosom

Draž ovih rolnica je upravo ta što možete da ih punite čime god želite. Sa mesom ili bez, pečurkama, škampima, sa jajima ili bez njih, raznim povrćem, pa čak i ponekim voćem. Važno je samo da bude tanko seckano i na tračice i da, po mogućnosti, ne bude više od tri sastojka u smesi. Takođe, ako želite da ih koristite kao predjelo, a pogotovo što sadrže dosta ulja, ne treba vam više od tri-četiri komada po osobi, a ostatak ostavite u zamrzivaču i po potrebi, očas posla ispržite i poslužite.

Probajte i javite!

Share Button

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *