Čizkejk-Njujork stajl (Cheesecake-New York style)

Da bih malo udovoljila i drugim ljudiima u svojoj okolini, odlučila sam da za ovaj rođendan pripremim kolačić koji neće biti mnogo sladak, ne sadrži čokoladu i osvežava. Odmah mi je na pamet pao čizkejk, ali sam se pomalo zasitila “standardnog” ukusa čizkejka koji se služi u našim poslastičarnicama, a takav se najčešće pravi i u domaćim kuhinjama.

Ono što odlikuje i čini ovakav kolač popularnim jeste da se ne peče i da je “jednostavan” za pripremu, sa čime se ne bih u potpunosti složila jer je potrebno mlatiti se sa želatinom, a meni taj želatin baš nešto nije…po volji…

Jeo mi se i pravio onaj stari čizkejk što se peče.

Međutim, recept za stari dobri “čizkejk što se peče” nisam uspela da pronađem na internetu jer sam u međuvremenu naletela na sajtu www.simplyrecipes.com nešto što me vrlo zaintrigiralo i prosto me vuklo da probam.

Pogledala sam recept, videla da ne bi trebalo da bude nekih komplikacija, prevela i prilagodila srpskom jeziku i prilikama da mi mozak bude koncentrisan samo na pripremu kolača, povadila šerpe, lonce, činije, varjače i mutilice….i započela posao.

Za prvi put, mislim da je ispao korektan. Ukus je odličan. Izgled bi mogao da bude dosta bolji, ali to će doći praksom. Ima određenih stavki koje ću, u odnosu na original, izmeniti i objasniti u receptu.

Da se razumemo: ovo nije jedan od onih jednostavnih kolača (nije ni mnogo komplikovan), zahteva malo više pažnje i malo više vremena (dugo se peče i dugo se hladi), ali zato ukus vredi svake sekunde koju ste mu posvetili, svakog štreca u leđima i svake kapljice znoja dok vam rerna radi u sred leta.

Kada sutradan isečete ovaj kolač, pa ga prelijete sosom od voća, dodate možda kuglu sladoleda, sednete u hlad i podignete noge na stolicu preko puta vas, znaćete zašto sam ovaj kolač pravila i postavila recept da ga i vi vidite.

 

Fabulous Cheesecake – New York style

Vreme spremanja: 3 sata

Izdašnost: 16 porcija

 

Sastojci:

Kora

230 g mrvljenog graham keksa (Takav keks “u nas” nisam našla. Probala sam neki sa cimetom i pomešala ga sa običnim “petit” keksom. Nije bilo loše, ali se možda malo više osetio cimet. Stoga preporučujem da se za početak držite samo običnog “petit” keksa)

2 supene kašike šećera ako ipak pronađete graham keks, ali ako koristite bilo koji drugi keks koji nije integralni i sladak je, količinu šećera smanjite ili ga uopšte nemojte dodati – teško da ćete pogrešiti. Kako sam u prethodnom stavu navela, pomešala sam dve vrste keksa koji su bili slatki i sa ovom količinom šećera, kora je bila malo slađa nego što je trebalo.

Prstohvat soli

60g na sobnoj temperaturi otopljenog neslanog maslaca (ako je soljen ne dodavati so). Količina maslaca takođe zavisi od keksa koji koristite. Ako primetite da vam je smesa suviše suva, slobodno dodajte još malo maslaca. Napisala sam “otopljenog” jer tako stoji u originalnom tekstu. Radi se o tome da nema potrebe da ga otapate na šporetu pa ga hladite. Dovoljno je da ostavite maslac neko vreme na sobnoj temperaturi da omekša i možete da ga koristite.

 

Fil

900g neslanog sremačkog sira (ja sam kupila jastrebački i bio je odličan. Ovo opet zavisi od ukusa)

270 g kristal šećera

Prstohvat soli

Ekstrakt vanile (dodati po ukusu)

4 jaja (veća)

160 ml kisele pavlake

160 ml slatke pavlake

 

Toping

500 ml kisele pavlake

40 g šećera u prahu

Malo ekstrakta vanile

 

340 g svežeg bobičastog voća, malina, jagoda…(Napisala sam svežeg jer mu je tada bila sezona. Naravno da možete da iskoristite i zamrznuto.)

100 g kristal šećera

120 ml vode

 

Potrebna oprema

Aluminijumska folija

Kalup za pečenje torte

Dublja tepsija  u koju može da stane kalup

Činije za mešanje

Varjača za mešanje

Mikser

 

Postupak

Pripremite kalup za tortu tako da ni kap vode ne može da uđe unutra za vreme kuvanja. Postavite alu foliju na ravnu ploču ili sto. Postavite kalup u sredinu folije. Nežno podižite stranice folije oko kalupa. Pazite da se nigde ne naprave rupe. Ako se napravi i najmanja rupica voda će prodreti u kalup i upropastiti testo. Pritisnite foliju oko krajeva kalupa. Postavite još jednu istu takvu foliju i ponovite postupak. Da biste bili potpuno sigurni da voda neće prodreti, uradite ceo postupak i sa trećom folijom.

Naše alu folije su nešto uže od kalupa za torte, tako da će vam biti potrebno malo više folije i truda da je dobro odložite. Ako nađem mesto gde ima da se kupi šira folija od standardne koja se koristi kod nas, svakako ću navesti.

Zagrejte rernu na 175°C.

Sameljite kekse. Sipajte kekse u veću posudu, dodajte šećer i so. Rukama umešajte rastopljeni maslac.

Postavite smesu od keksa na dno kalupa. Formirajte ravnu koru na dnu kalupa nežno pritiskajući smesu prstima. Stavite koru u rernu na 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Smanjite temperaturu u rerni na 160°C.

 

Fil

Mešajte sir mikserom na srednjoj brzini oko 4 minute dok ne bude kremast. Dodajte šećer i mešajte još 3 minute.

Dodajte so i vanilu, mešajte nakon svakog dodavanja. Dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući oko minut posle svakog jajeta. Dodajte kiselu pavlaku i mešajte dok se smesa ne sjedini.

Dodajte slatku pavlaku i mešajte dok se smesa ne sjedini.

Postavite već pripremljen kalup u visoku tepsiju. 

Sipajte fil u kalup preko kore od keksa. Izravnajte gumenom ili silikonskom špatulom.

Pažljivo sipajte kipuću vodu u tepsiju praveći tako vodeno kupatilo za čizkejk, toliko da voda dođe do polovine visine kalupa.

Postavite tepsiju sa kalupom u rernu na nižu žicu.

Kuvajte čizkejk na 160 stepeni oko 1.5 sat.

Isključite rernu i otvorite vratašca oko 3cm (na prvi zub, na lufter) i ostavite da se kolač hladi u rerni kako se hladi i rerna, još jedan sat. Ovo lagano hlađenje će sprečiti da kolač popuca.

Izvadite kolač iz rerne, prekrijte ga folijom tako da folija ne dodiruje kolač. Hladite kolač u frižideru još minimum 4 sata ili preko noći.
Preliv od kisele pavlake

Sipajte pavlaku u posudu, dodajte šećer u prahu i vanilu i mešajte dok smesa ne bude glatka.

Ostavite smesu da se hladi dok kolač ne bude spreman za serviranje.

Imajte u vidu da se prema ovom receptu dobije dovoljno preliva za tanak preliv preko celog kolača i još ostane da se ukrase pojedinačni parčići. Ako želite tanji sloj preliva, bez dodatka, smanjite mere za pola.

 

Preliv od bobičastog voća

Sipajte voće, šećer i vodu u manju šerpu. Kuvajte preliv na srednjoj vatri i mutite oko 5 minuta dok se ne zgusne.

Skinite preliv sa vatre i ostavite da se ohladi.

 

Izvadite kolač iz frižidera i skinite foliju. Postavite kolač na postolje.

Kružite tupim nožem između kraja kolača i kalupa.

Otvorite stranicu kalupa i lagano je podignite.

Premažite kolač prelivom od kisele pavlake.

Servirajte jednostavno tako ili prelijte voćnim prelivom.

Ja bih ovde dodala kuglu sladoleda od vanile.

 

Prijatno!

20160614_202206

Leave a Reply

Your email address will not be published.